[...] cennych wartości odżywczych: http://www.sfd.pl/Jajka__wiadomo%C5%9Bci_og%C3%B3lne,_badania,_cholesterol.-t619144.html), ale również ze strączków (ciecierzyca, soczewica, fasola), które są bardzo smaczne, ale osoby o wrażliwych żołądkach powinny spożywać z rozwagą, gdyż są ciężkostrawne. Źródłem białka jest też nabiał (mleko, twarogi, sery, [...]
[...] - ryby i owoce morza - jaja - produkty mleczne (z mleka krowiego, owczego, koziego) – sery, twarogi, jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe, śmietana - rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, groch, bób, soczewica), soja Dodatkowo w białko bogate są algi morskie jak np. spirulina i chlorella – jest to suchy proszek do spożywania bardziej jako [...]
[...] mnsotwo alergenow...maja. Ale ja jem. Nie jestem entuzjasta odzywek, ale jak co komu lezy. Bialko mimk iz najdrozsze z makro to jednak mozna znalezc rozne zrodla...tansze. Chociazby pochodzenia roslinnego: soczewica, ciecierzyca, fasola... Mimo, ze mozna je okreslic jako "bialko drugiej kategorii" to w polaczeniu z miechem i tymi jajami jest ok.
[...] powyzej 100 nie stanowilo wiekszego problemu. Zrodlami pelnowartosciowego bialka roslinnego wg. danych na stronie www.nutritiondata.com sa: - orzechy pistacjowe - czerwona fasola - kukurydza - peski dyni ( tutaj wartosc bialka pestek z dyni jest bliska 140 co przewyzsza bialko mleka, jajek i kurczaka. ) - soja i produkty z niej zrobione ( w [...]
[...] Ciebid. Podobnie bcaa...bez sensu, skoro mozesz wartosciowe bialko dostarczyc z pozywienia (wspomniane przez Ciebie warzywa..,moga byc straczkowe, ciecierzyca, soczewica, fasola. Umownie nazwijmy je bialkiem niepelnowartosciowym, ale w polaczeniu z jajami dostarczaja kompletny zestaw aminokwasow niezbednych dla organizmu) Sniadanie [...]
[...] Niektóre ryby, takie jak dorsz i sardynki Jajka Soja, w szczególności tofu, izolowane białko sojowe i odtłuszczona mąka sojowa Spirulina Nasiona kozieradki Drożdże piwne, fasola i inne rośliny strączkowe oraz produkty mleczne zawierają również lizynę. Lizyna może zwiększyć wchłanianie wapnia. Należy zachować ostrożność podczas przyjmowania [...]
Wiek:28 WAGA:76 24 X 76=1824 1824 X 1.5=273-DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE KALORYCZNE BIAŁKO 2.5 X 76=190G-760KCAL WĘGLE 30G=120KCAL TŁUSZCZ 206G=1856KCAL Obliczenia według schematu ckd redukcja. Mam prośbę o sprawdzenie przykładowego dnia z mojej diety jeśli coś nie tak proszę o korekty zwłaszcza jeśli chodzi o posiłki około treningowe. Dałem aktywność [...]
[...] tuńczyka i co tylko lubisz. Ja osobiście jem z oliwkami i papryką. Z tuńczykiem często robie zapiekanke: Makaron all dente, tuńczyk, jogurt naturlany, czosnek, czerwona fasola, groszek Tunczyka i reszte produktow podgrzewam dodajac przyprawy, makaron gotuje i odcedzam do naczynia żaroodpornego zalewam tuńczykiem z resztą produktów a na góre [...]
Ja dla urozmaicenia sobie kurczaka z ryżem znalazłem coś takiego: Kurczak na ostro :P (porcja jaką robię) Mięso z piersi kurczaka 100g Pomidory (mogą być ze skórą) 180-200g Fasola czerwona 120g (czyli ok. połowa puszki jakiej kupuje) Cebula 70g Czosnek Przyprawy Przyrządzanie jest naprawdę proste i raczej średnio czasochłonne, a mianowicie: Kroję [...]
Co sądzicie o białku roślinnym (np. fasola, tofu, soczewica, orzechy itd)? Czy roślinne źródła białka są tak samo wartościowe jak białko zwierzęce (jaja, mięso)? :-)
[...] tłuszczy najlepiej korzystać? Źródła białka: - mięso (drobiowe, wieprzowe, wołowe i inne – zarówno chude jak i tłuste), ryby, jaja, nabiał, strączki (ciecierzyca, soczewica, fasola) Źródła węglowodanów: - ryż (np. brązowy, basmati), kasza (np. jaglana, gryczana), płatki owsiane, owoce, warzywa, ziemniaki, bataty, pieczywo razowe, makaron razowy [...]
[...] - nabiał (twarogi, serki wiejskie, sery dojrzewające, mleczne napoje fermentowane), - jajka (kurze, przepiórcze, strusie), - produkty roślinne (ciecierzyca, soja, soczewica, fasola). Nie każdy jednak ma czas i ochotę na spożywanie sporej ilości wyżej wymienionych produktów. Z tego też względu możemy zastosować odżywkę białkową. Służy ona do [...]
[...] czy tygodnia. Jedyne, kiedy można je w ten sposób zastosować, to w przypadku wegan. Jednak tutaj nie mamy dużego wyboru, więc tylko z tego względu. Pamiętać warto o tym, że fasola, jak i inne rośliny strączkowe zawierają składniki antyodżywcze, które mogą negatywnie wpłynąć np. na prace układu trawiennego. Tak więc fasolę, jak najbardziej w [...]
[...] węglowodanów powinny być dla Ciebie głównie: produkty zbożowe szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica). warzywa spożywaj je w ilości 350 - 500 g na dobę. Mają one niewielką wartość energetyczną, dają uczucie sytości, są źródłem witamin, soli [...]
[...] Stosunkowo niskowęglowodanowa jest soja. Soja jest produktem zawierającym w sumie najmniej węglowodanów w suchej masie. Zdecydowanie mniej ma węglowodanów niż suchy groch i fasola. Świeża fasolka szparagowa to też produkt stosunkowo niskowęglowodanowy. By skomponować dobowy posiłek do pokarmów bogatobiałkowych roślinnych trzeba by dodać WARZYWO [...]
Białko - huuh, temat rzeka tyle zwolenników co przeciwników jedna strona opowiada się za mięsem, druga za roślinami np fasolą na jednym i drugim się da. Myślę, że najlepiej to wypośrodkować. Zdrowo do tego podejść. Bo umówmy się, że ani zjadanie samego mięsa dzień w dzień dobre nie jest ani zjadanie fasoli i innych. Dobrze jest odpoczywać od [...]
[...] z tech pestek dostarczasz białko? Tam napisałeś o warzywach, ale nie rozwinąłes jakich. Bo szukam jakiejś inspiracji co mógłbym dołożyć do michy. A spożywasz coś typu soja, fasola, groch, ciecierzyca. Bo mało trochę białka jest w tym co napisałeś. Ja w sumie lubię kotlety sojowe i falafel, ale taki domowy z piekarnika z mniejszą ilością [...]
Ja to też czasami nie jadłem mięsa dla urozmaicenia diety, żeby nie było nudno (i też nie ze względów etycznych w przyrodzie tak to jest, że jeden zjada drugiego i nie mam żadnych oporów), ale mięso to łatwe źródło białka, a ja raczej czasu mam mało to w sumie je jem %-). Po prostu ja na obiad zapododawałem jakieś kotlety sojowe czy coś w tym [...]